tisdag 23 februari 2016

Valpar, valpar

Finns inget underbarare än dessa små fjun som växer så det knakar. Vid 12 dygns ålder hade alla öppnat sina ögon, nu busar de och testar sina röst resurser mer och mer.

F-kullen är vår 6 kull på 9 år, vi är måna om vart hundarna hamnar. Vi tillhör dem som hellre behåller valparna än att sälja dem till hem som inte känns bra. Varje valp utvecklas under våra vakande ögon och vi lär känna deras karaktärer, man kan ha önskemål om valp men vi känner dem bäst och kommer försöka matcha hund med ägare. Vi levererar valpen vid 8 veckor, då vi vet att tiken nu haft 2-3 veckor på att fostra valpen och på ett naturligt sätt förmedlat ledarskap. Vid 8 veckor är valpen redo och behöver få individuell uppmärksamhet och kärlek av sin nya mänskliga ledare/familj.
Med sig har valpen inkallningssignal som blivit befäst under måltider och in o utgång i rasthagen.
De bor i ett eget rum vid köket och är då van vid slammer och ljud. Eftersom de har stora fina ytor lär de sig fort att uträtta sina behov utanför ligg platsen, på anvisad plats tidning ect.
Mat börjar de få vid 3 veckor först rå älgfärs, sedan uppblött valpfoder x 3, då blir de även avmaskade gång 1 av 3 och får sina identiteter sk. valphalsband.

Våra hundar är jakthundar, dvs vi föder inte upp dem för att de skall fungera som en trädgårdsprydnad, de måste jobba. Jakt är för oss prio ett, men vi vill understryka att det är sällskapshund vi säljer, ingen valp säljes som avelshund, utan hur bra hunden blir är upp till dej som ägare.

När det kommer till vad hunden bör äta, ger vi förslag till foder som är bra. Vi hoppas att våra valpköpare följer de tips vi ger, då vi faktiskt har lite erfarenhet av vilka foder som är bättre än andra. Vi förkastar importerade foder, då det finns närproducerad hundmat med råvaror som vi kan gå i god för. Många utländska foder innehåller tillväxthormoner som inte är gynnsamma då hundarna växer för fort.

Så vill man ha valp från oss kommer vi hjälpa till så mycket vi kan. För vi vill självklart att du och valpen blir så bra som ni har möjligheter att bli. Ingen fråga är för dum inget svar för torftigt.

I dags dato finns två hanar kvar att tinga, ev. en då vi inte bestämt oss själva ännu...

Ha en fin tisdag.

Mätta o goa 16 dygn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar