tisdag 4 februari 2014

Det som inte drabbar oss...

Drabbar oss.
Tur att du är en stark person och ser inte hinder utan möjligheter, är stolt över att vara din dotter.
Vi skall vara glada över att de undersökningar som finns finns, att få mammografi regelbundet. Tack vare den hittas sjukdomen oftast i god tid. Även om det är ett obehag att åka och klämma tuttarna, så är det värt det!

Tack för en trevlig dag igår, och lycka till nu med att sluta röka! Vet att du fixar det.

 "Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. De flesta blir friska efter behandling om bröstcancern upptäcks tidigt. Därför bör man gå på de hälsoundersökningar med bröströntgen,mammografi, som man får kallelse till. Hälsoundersökningarna görs i alla landsting och regioner. Det är också bra att själv regelbundet undersöka sina bröst.
Om cancertumören har hunnit sprida sig kan många ändå leva ett bra liv efter operation och andra behandlingar, även om cancern finns kvar i kroppen.
Bröstcancer brukar kännas som en knöl i bröstet eller armhålan. Knölen är ofta hård och kan vara öm eller inte ömma alls.
Ett annat vanligt symtom på bröstcancer är att bröstvårtan eller huden på bröstet dras in.
En oförklarlig rodnad eller svullnad av bröstet, eller ett sår som inte läker och som uppstått utan att man skadat sig, kan också vara tecken på bröstcancer men det är mindre vanligt. Det gäller också blodig, brunaktig eller genomskinlig vattnig vätska som kommer ur bröstvårtan-
Operation är den vanligaste behandlingen. Den kompletteras ofta med strålning, cytostatikabehandling och andra behandlingar med läkemedel."

Är ju inte det roligaste besked att få, med som sagt läget ser mycket bra ut. Och sympati behövs inte! Men samtidigt kan vi inte blunda för att detta är en mycket vanlig sjukdom som tyvärr har lite skam stämpel. 
Antagligen för att det är en kvinnosjukdom, och vi kvinnor är experter på att förringa oss själva. 
Tänk om vi tog oss själva på lika stort allvar som vi gör omgivningen.

Ha nu en tänkvärd dag, och glöm inte att visa uppskattning för dina medmänniskor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar