måndag 15 april 2013

Handledarrollen!

Ja då förstår ni kanske vad jag gör? Jo utbildning, är faktiskt en mycket viktigt del i våra yrken. Att kunna guida studerande i deras framtida yrkesval. Och att vara en bra handledare är inte en självklarhet, hur bemöter man en elev, vilken roll tar vi som lärande, hur uttrycker vi oss i samspelet mellan kollegor och arbetsgrupp. Många tänkvärda tankar under denna utbildningsdag...I morgon blir det lite fördjupning i kommunikation, men allt börjar egentligen med en sak och det är bemötande.

Bemötande endera har man det eller inte, visst kan man lära sig med hjälp av erfarenheter och ålder. Men det är absolut ingen självklarhet. Och vad innebär bemötande? Det är ju lika olika som det finns människor att möta. Men vi som jobbar inom VoO möter ju ofta människor som har behov av speciella insatser, och hur tacklar man anhöriga som fått en tragiskt besked om sin dotter/son? Hur förhåller vi oss till brukare som nyper oss, svär och spottar. Hur reagerar vi när vårdtagare agerar destruktivt och skadar sig själv.

Vi som jobbat i många år har ju det i sk. ryggraden, inte alltid vi är korrekta men det ingår i vår profession. Och som handledare är det viktigaste vi kan ge är att bemöta en elev där denna befinner sig och utifrån hennes/hans erfarenheter. Att gå i skola innebär inte att verkligheten är den samma som står i läroboken.

Ja lite tankar från dagen, bjuder på en underbar låt av Depeche Mode´s nyaste...Och lyssna på texten! Den handlar också om bemötande på sitt lilla udda vis :)

Ha en fin kväll




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar