lördag 10 juli 2010

Nått att tänka på!!!!!

För att det inte skall misstolkas är detta mina tankar inte en facit. Jag tar gärna emot andras tankar om ämnet.
Perception är ett psykologiskt begrepp för de processer som är aktiva i att tolka sinnesintryck. Det vill säga att både medvetna och omedvetna processer är igång. I konflikthantering är just perception en viktig del, man kan aldrig ändra en annan människa. Men däremot kan varje människa bli medveten om sig själv!
Eftersom perception handlar om hur vi mottar sinnesuttryck och detta kan röra sig om allt från ögonvittne till brott, läsa en instruktion, lyssna på ett föredrag mm. Mycket av det vi uppfattar tolkar vi rakt av, när vi skall återge lägger vi gärna med lite extra lulllull (kroppspråk, betoning, ändring av ord) och då har vi satt en personligprägel. Risken med lulllull är att den egentliga informationen blir borta och har då ersatts av en annan människas syn på information, när tredje person blir invigd har vi gått från fjäder till höna.

VAD,KAN,HUR, är enkla knep att ta till raka frågor ger raka svar. De flesta av oss har suttit i en position där vi blir anklagade och sändaren överöser anklagelser, i vissa fall lyssnar inte sändaren på vad mottagaren säger utan tar något som låter bra i dennes öron. Tillslut går mottagaren igång och en konflikt uppstår. Ibland stänger mottagaren av och inser att det inte är någon ide. Sedan finns det människor som aldrig ger sig skall ha rätt oavsett om det kostar sista blodsdroppen, jag själv har varit en person som stått på barrikaden för att rätt skall vara rätt. Men herregud vad med energi det tar. Varför har jag gjort det jo det är något som jag haft med mej i min ryggsäck, för vad vi än gör och företar oss speglar det alltid tillbaka på vårt inre jag.

En person som far med osanning, en person som misshandlar, en person som är bitter , en person som är loj, en person som är viktipetter, en person som är hovnarr, en person som är översocial, en person som konspirerar, en person som uttnyttjar, en person som begår brott, en person som far med förtal, en person som sätter sig över alla andra. Alla dessa själar har en ryggsäck som de släpar på, även du som läser just nu. Det enda vi kan göra är att bli medvetna om varför vi är som vi är, det är endast då vi kan göra något. Tänk på att när någon berättar något så har denna lagt in sitt omedvetna i sin återberättelse. Tänk på att den som berättar allt för dej även berättar till alla andra. Tänk på att den som pratar om andra även pratar om dej. Tänk på att andra fått information som aldrig skulle läkt ut om inte just du sagt något.

Ha en tänkande lördag, själv skall jag iväg på jobb och återkommer i morgon kväll.

Bjuder på et citat av Buddha " Du blir det du tänker"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar